Hot Rod

En nära vän skulle fylla sextio och man såg fram emot det storstilade kalaset med dignande långbord, allehanda drycker och skrålande natten igenom men så kom ju pandemin och satte stopp för det hela, vilket ju gav mig gott om tid att tillverka en present i godan ro till min vän som älskar gamla bilar. Han är lite som jag en samlare av kuriosa, gamla ting, bra att ha och fordonsparken innefattar allt från cyklar, moped, antika gräsklippare, traktor och däremellan ett par Cadillacs. Ekonomin samt platsbrist gjorde att jag inte kunde förära min vän en svart Cadillac av 1951 års modell men då han även samlar på gamla leksaksbilar föddes idén att tillverka en sådan av silver, den blir ju visserligen ny men med gammalt stuk och förhoppningsvis blir den gammal med tiden den med! Jag börjar så smått med ett att tillverka sidorna av tunn silverplåt och som många gånger påverkar det första man gör slutresultatet så därför tänker man till lite i början, tittar på bilder och skissar.

Jag dokumenterar under arbetets gång med mobilen så bilderna blir kanske inte av toppkvalité men det är kul att kunna granska de olika momenten i efterhand.

Sidorna börjar ta form och har lötts ihop med bakdelen, fönstren har förberetts med en sarg på insidan för montering av rutor, självklart av bärnsten för man sätter ju inte plastrutor i en silver-HotRod!
Taket är på och bakrutan förberedd.
Taket har som på många gamla bilar fått en ”gangsterkeps” och undertill har framrutan och motorhuv kommit på plats.
Här har jag tvingats syra av och bearbeta mästerverket eftersom slagg och orenheter som ansamlas på ytan försvårar lödningarna i alla fogar, själv tyckte jag den var snyggare innan med den patina och mönster som uppstått men hoppas kunna återskapa det i någon mån i slutet för att ge den en passande karaktär. Början till chassit har monterats och nu börjar man få en liten insikt i bilkonstruktörens bryderier även om man inte är i närheten av Henry Fords med fleras problemställningar, knåpandes med detta grunnar man på nästa moment som tex motorn. Första tanken var att fuska o gjuta av en leksaksbils motor men fann ingen lämplig och troligen hade det passat dåligt.
Skapandet fortskrider och timmarna förflyter vid arbetsbänken, det går åt en del tid men det känns aldrig bortkastat med så här kul arbeten!
Detaljerna börjar komma på plats, hjulaxlar och hjul svarvade i svartek, kylare, lampor och avgasrör.
Bakljus samt bakruta på plats i röd respektive klar gul bärnsten.
Turligt nog har jag verktyg även hemma så att jag kan belamra och damma ner köksbordet efter behag, här färdigställs framlyktorna av vit bärnsten.

Rutor, däck och alla detaljer monterade. Ett kul moment i processen är när man fått ihop hela konstruktionen och kan gå över ytorna med polerstål, borste och diverse verktyg för att få ett lagom slitage och lite patina. Jag förfärdigar en enkel låda av papp för ett sådant unikum ska ju ha en original-ask!

Vid det här laget hade ju vederbörande födelsedagsgris hunnit bli drygt 61 men efter att man både haft covid-19, överlevt samt alla fullvaccinerade var det äntligen dags att överräcka gåvan och det var ju det roligaste, att kunna tillverka och ge bort något unikt till någon som man vet uppskattar det! Det blev några bilder på plats med systemkameran, lite sand och några leksaksbilar ur vederbörandes samlingar och när man ändå är igång och leker så lade jag på lite filter i Photoshop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.